فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر قبادی، حرمت سادات امام زاده قاسمی*، فاطمه حاجی بابایی، آرزو حاجی رجبی صفحات 1-13
    مقدمه

    پرستاران نقشی  انکارناپذیر در پیشگیری از خطاهای پرستاری و پزشکی دارند و ارزیابی نگرش آنان نسبت به گزارش خطا، به عنوان یک شاخص راهبردی، می تواند  مدیران پرستاری را در پیشگیری از وقوع خطا و بهبود ایمنی بیمار و به تبع ارتقاء کیفیت مراقبت ها یاری رساند.  لذا این مطالعه باهدف تعیین نگرش پرستاران نسبت به  وقوع و گزارش خطاهای پرستاری انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی - مقطعی و جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بخش های ویژه و بستری عمومی بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است. تعداد نمونه ها با استفاده از فرمول کوکران 336 نفر تعیین شد. از میان پرستاران واجد شرایط جامعه پژوهش، نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی از اواخر خرداد تا اوایل تیرماه سال 1399 انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده پرسش نامه پژوهشگر ساخته نگرش پرستاران نسبت به وقوع و گزارش خطاهای پرستاری بوده است. روایی محتوای پرسش نامه به روش اعتبار محتوا بر اساس نظر 10 نفر از اعضای هییت علمی در حوزه پرستاری و مدیریت پرستاری مورد اصلاح و تایید قرار گرفت و میزان CVI کلی ابزار پژوهش بر اساس دیدگاه اساتید 81/0 محاسبه شد. برای تعیین اعتماد و پایایی ابزارها نیز  با استفاده از ضریب همبستگی درونی (ضریب آلفای کرونباخ) 781/0محاسبه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و از طریق تحلیل توصیفی و آزمون های استنباطی مانند من ویتنی، کروسکال والیس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از دیدگاه پرستاران مهم ترین علت رخ داد خطاهای پرستاری مشکلات مدیریتی عنوان شد. موانع مدیریتی (مثل سرزنش شدن/ نداشتن حمایت کافی / نداشتن بازخورد مناسب از مدیر) با1/76درصد مهمترین علت عدم گزارش خطاها بود. نگرش کلی پرستاران نسبت به گزارش خطا مطلوب و از میان مولفه های مربوط به  نگرش نسبت به گزارش خطاهای پرستاری گویه «گزارش خطا به عنوان یک  شاخص راهبردی در جلوگیری از خطا موثر است» با میانگین  83/2 بیشترین و گویه «گزارش خطاهای پرستاری نباید تنها به دلیل مکانیسم انگیزشی مثل تشویق مادی انجام شود» با میانگین 16/2 کمترین نمره را به خود اختصاص دادند. بین نگرش پرستاران نسبت به گزارش خطا و علت رخ داد خطا با مشخصات فردی و بیمارستانی ارتباط معنادار وجود داشت (05/0˂P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های این مطالعه ضروری است مدیران پرستاری در تمامی رده های مدیریت، با ارزیابی نگرش پرستاران تحت مجموعه خود، نسبت به گزارش خطاهای پرستاری، موانع گزارش خطا را حذف و با تدوین راهبردهای کاربردی، سبب بهبود نگرش پرستاران نسبت به گزارش خطا باشند.  به این ترتیب شاهد بهبود ایمنی بیمار و به تبع ارتقای کیفیت مراقبت های پرستاری خواهیم بود.

    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، گزارش دهی، گزارش خطا، نگرش
  • مینا الماسی، مریم عاشری، مریم فانی محمدآبادی، ناهید دیناروند* صفحات 14-25
    مقدمه

    ادبیات اخیر به آموزش پرستاران در زمینه کاربرد سازه های روان شناختی مهم، جهت بهبود روابط پرستار- بیمار در محیط بالینی علاقه فزاینده ای نشان داده است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و احساس شرم و گناه در پیش بینی کیفیت مراقبت و به ویژه روابط بین فردی پرستاران و بیماران انجام شد.

    روش کار

    روش این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های شهر اصفهان در سال 1401 بودندکه از میان آنان 210 نفربه شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان، پرسشنامه کنش وری تاملی، آزمون عاطفه خودآگاه و مقیاس کیفیت مراقبت از بیمار  استفاده شد. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین دلبستگی ناایمن، احساس شرم و گناه و مولفه عدم اطمینان ذهنی سازی با کیفیت مراقبت از بیمار همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). بین دلبستگی ایمن و مولفه اطمینان ذهنی سازی با کیفیت مراقبت از بیمار همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 4/66 درصد واریانس کیفیت مراقبت از بیمار به وسیله سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و احساس شرم و گناه تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه سهم مهم ارزیابی سبک دلبستگی، ذهنی سازی و احساس شرم و گناه در پرستاران را - جهت روشن شدن نقش این مولفه ها در کیفیت مراقبت از بیماران به ویژه در زمینه روابط بین فردی- برجسته نمود. پیشنهاد می شود که در مطالعات آینده از این متغیرها در جهت بهبود روابط پرستار- بیمار استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، ذهنی سازی، احساس شرم و گناه، کیفیت مراقبت پرستاری
  • نیلوفر هاشمی، فرنوش عبداللهی سیاهکلده*، فرشته شیرازی، صابر کرمی صفحات 26-36
    مقدمه

    خیال بافی ناسازگار (MD) شکل افراطی رویاپردازی است که احتمالا باعث پریشانی های روان شناختی قابل توجه و اختلال در عملکرد افراد می شود. اخیرا پژوهش های زیادی در مورد خیال بافی ناسازگار صورت گرفته است، اما آسیب شناسی روانی آن هنوز مشخصی نیست. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه مشکلات روان شناختی و عملکرد شغلی در بین دو گروه از پرستاران با MD و بدون MD بود.

    روش کار

    این پژوهش زمینه یابی از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی پرستاران بیمارستان های شهر کرمانشاه تشکیل دادند. از میان جامعه آماری، 80 پرستاران به عنوان گروه نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از ابزار MDS- 16 از میان 80 نفر نمونه 30 نفر به عنوان افراد دارای علایم MD و 50 نفر هم افراد بدون علایم MD تشخیص داده شدند. تعداد 30 نفر از افراد بدون علایم MD انتخاب و با گروه مبتلا به علایم MD (30 نفر) مقایسه شدند. از مقیاس خیال بافی ناسازگارانه، مقیاس اختلال اضطراب فراگیر، پرسشنامه وسواسی- اجباری، پرسشنامه تشخیصی خودگزارشی اختلال نقص توجه- بیش فعالی و پرسشنامه عملکرد شغلی به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی(تحلیل واریانس چندمتغیره) انجام پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این بود که بین مشکلات روان شناختی و عملکرد شغلی در بین دو گروه از پرستاران با و بدون خیال پردازی ناسازگارانه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). به این صورت که پرستاران دارای خیال پردازی ناسازگارانه دارای نمره میانگین بالاتری در اضطراب فراگیر، وسواس فکری-عملی، نقص توجه و بیش فعالی و دارای نمره پایین تری در عملکرد شغلی هستند.

    نتیجه گیری

    وجود MD در بین پرستاران و به علاوه نمره بالا در مشکلات روان شناختی و نمره پایین در عملکرد شغلی نشان دهنده یک مشکل بالقوه جدی، فراگیر و مهم است. این مطالعه مقدماتی باید پایه محکمی برای تحقیقات دقیق تر در مورد علل و عوامل مرتبط با MD و سایر مشکلات روان شناختی مرتبط و عملکرد شغلی ارایه دهد. به علاوه پیشنهاد می شود که به MD به عنوان یک مولفه مهم توجه ویژه ای لحاظ شود.

    کلیدواژگان: خیال پردازی ناسازگار، مشکلات روان شناختی، عملکرد شغلی، پرستاران
  • نسیم جهانگیری، نیلوفر هاشمی*، لیلا جعفری، فرنوش عبداللهی سیاهکلده صفحات 37-47
    مقدمه

    در طول شیوع بیماری کووید- 19 افراد ممکن است به استراتژی های ناسازگاری متوسل شوند که می تواند به پریشانی های روان شناختی منجر شود و کارکرد های اجتماعی و شغلی آنها را مختل نماید؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی پریشانی روان شناختی و عملکرد شغلی پرستاران براساس خیال بافی ناسازگارانه و تنهایی اجتماعی در طول اپیدمی بیماری کووید 19 انجام شد.

    روش کار

    روش این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های شهر کرمانشاه در سال سه ماهه اول 1401بودندکه از میان آنان 230 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از مقیاس خیال بافی ناسازگار نسخه 16 آیتمی، مقیاس تنهایی اجتماعی، پرسشنامه عملکرد شغلی، پرسشنامه پریشانی روان شناختی کسلر استفاده شد. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خیال بافی ناسازگارانه و تنهایی اجتماعی با پریشانی روان شناختی پرستاران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). بین خیال بافی ناسازگارانه و تنهایی اجتماعی با عملکرد شغلی پرستاران رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 45 درصد واریانس پریشانی روان شناختی و 8/65 درصد از واریانس عملکرد شغلی به وسیله خیال بافی ناسازگارانه و تنهایی اجتماعی ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که در طول شیوع کووید- 19، احتمالا تمایل MD در افراد و به ویژه در پرستاران برای حبس نمودن خود در دنیای فانتزی تشدید می شود که این به نوبه خود به بیگانگی در روابط اجتماعی و انزوای اجتماعی نیز متقابلا به تشدید خیال بافی کمک می کند و درنتیجه پریشانی روان شناختی و اختلال در عملکرد روزمره و شغلی را به همراه دارد؛ لذا جهت پیشگیری و طراحی مداخلات مناسب در این زمینه، توجه به MD و انزوای اجتماعی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، عملکرد شغلی، خیال بافی ناسازگارانه، تنهایی اجتماعی، کووید- 19
  • زهره دباغی، اسفندیار بالجانی*، نگار رنجبر، منیره رضایی مراداعلی صفحات 48-56
    مقدمه

    پرستاران طرحی به خاطر گذار از مرحله آموزش به محیط بالین ممکن است تنیدگی های روانی قابل توجهی را تجربه کنند. شرایط جدید محیط کار، پرستاران طرحی را نیازمند حمایت از سوی سازمان، سرپرستان و همکاران می نماید.

    روش

    این مطالعه توصیفی همبستگی در بیمارستانهای آموزشی تبریز انجام شد. تعداد 244 نفر از پرستاران دارای معیارهای ورود به مطالعه در فاصله خرداد 1398 تا اسفند 1398 به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه 5 قسمتی بوده که شامل اطلاعات جمعیت شناسی، پرسشنامه نامه حمایت سازمانی آیزنبرگر، مقیاس حمایت درک شده همکار، ابزار استاندار حمایت سرپرستی درک شده و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون بودند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 صورت گرفت. در این راستا از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی، آزمون همبستگی پیرسون استفاده گردید. سطح معنی داری 05/0> p در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین حمایت سازمانی درک شده و عملکرد شغلی ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0< p ، 05/0= r). در صورتیکه بین حمایت سرپرستی درک شده و عملکرد شغلی ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد (01/0> p ، 26/0= r). همچنین بین حمایت همکار درک شده و عملکرد شغلی ارتباط معنی داری وجود ندارد (05/0>p ،13/0=r).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که از بین سه متغیر حمایت سازمانی درک شده، حمایت همکار و حمایت سرپرستی درک شده، تنها حمایت سرپرستی درک شده با عملکرد کاری پرستاران طرحی ارتباط معنی داری دارد. بر اساس نتایج این مطالعه سرپرستاران به عنوان سرپرست مستقیم پرستاران طرحی می توانند با معرفی خط مشی های حمایتی سازمان عملکرد کاری پرستاران طرحی را بهبود بخشیده و از این طریق به ارتقای سلامت بیماران و رضایتمندی آنها کمک کنند.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی، حمایت همکار، عملکرد شغلی، حمایت سرپرستی درک شده، پرستار
  • فائزه مقصودی مهربانی، پریسا کرباسیان، مرضیه کامکار*، مسعود هنرمند صفحات 57-68
    مقدمه

    با توجه به اهمیت و نقش محوری پرستاران در مدیریت و کنترل درد، شناخت مولفه های روان شناختی موثر بر نگرش و عملکرد پرستاران ضرورت دارد. این مطالعه نیز با هدف بررسی نقش روابط موضوعی و ذهنی سازی در پیش بینی نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر  از نوع توصیفی- همبستگی بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس بر روی 170 پرستار شاغل در بخش اورژانس بیمارستان ها و مراکز درمانی شهر تهران در سال 1401 انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه نگرش و عملکرد، مقیاس روابط موضوعی بل و پرسشنامه کنش وری تاملی بود. داده‏های جمع آوری شده نیز با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خرده مقیاس های روابط موضوعی (دلبستگی ناایمن، بیگانگی، بی کفایتی اجتماعی و خودمیان بینی) و خرده مقیاس ذهنی سازی (عدم اطمینان) با نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (01/0>p). بین خرده مقیاس ذهنی سازی (اطمینان) با نگرش و عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 7/79 درصد واریانس نگرش پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران و 7/64 درصد واریانس عملکرد پرستاران در رابطه با مدیریت درد بیماران به وسیله روابط موضوعی و ذهنی سازی تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دهنده نقش معنادار روابط موضوعی و ذهنی سازی در پیش بینی نگرش و عملکرد پرستاران در مدیریت درد بیماران بود. بنابراین برنامه های آموزشی مبتنی بر مدل ذهنی سازی و روابط موضوعی جهت ارتقای نگرش مثبت و عملکرد بهتر کارکنان بهداشتی و پرستاری در زمینه مدیریت درد بیماران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت درد، نگرش، عملکرد، پرستاری، روابط موضوعی، ذهنی سازی
  • محیا رمضانی، مریم قربانی نژاد، بهاره برجی خان قشلاقی، زهرا نعیم آبادی* صفحات 69-80
    مقدمه

    پرستاران به دلیل ماهیت حرفه خود با مسایل روان شناختی، هیجانی و بین فردی مواجه هستند. بررسی نقش عوامل مختلف در بهبود فضای فعلی مراقبت های بهداشتی موضوعی حیاتی است. این مطالعه به بررسی نقش سبک های دلبستگی، نشخوارفکری و  انسجام روانی در پیش بینی نگرش صمیمانه و کیفیت زندگی پرستاران می پردازد.

    روش کار

    روش این مطالعه مقطعی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری کلیه پرستاران شهر تهران در سال 1401 بودند. به این منظور تعداد 200 نفر از این افراد به روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان هازان و شیور (1987)، مقیاس پاسخ نشخوارفکری نولن و هوکسما (1991)، پرسشنامه انسجام روانی فلسنبرگ و همکاران (2006)، مقیاس نگرش صمیمانه امیدن و همکاران (1983) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و انسجام روانی با نگرش صمیمانه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بین سبک دلبستگی ناایمن و نشخوار فکری با نگرش صمیمانه همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). بین سبک دلبستگی ایمن و انسجام روانی با کیفیت زندگی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. بین سبک دلبستگی ناایمن و نشخوار فکری با کیفیت زندگی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P).  نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 2/42 درصد واریانس نگرش صمیمانه و 8/61 درصد از واریانس کیفیت زندگی به وسیله سبک‏های دلبستگی، نشخوار فکری و انسجام روانی تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که سبک‏های دلبستگی، نشخوار فکری و انسجام روانی توان پیش بینی و تبیین نگرش صمیمانه و کیفیت زندگی در پرستاران را دارند. بنابراین آینده پژوهی می تواند با کاوش الگوهای دلبستگی، بهبود انسجام روانی و کاهش نشخوارفکری، به بهبود نگرش صمیمانه و کیفیت زندگی پرستاران کمک کند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، نشخوار فکری، انسجام روانی، نگرش صمیمانه، کیفیت زندگی
  • فرشید اصلانی*، فاطمه محمدبیگی، عاطفه حشمت زاده صفحات 81-92
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ذهن آگاهی بر رفتار شهروند سازمانی با نقش میانجی تاب آوری پرستاران بیمارستان شهید صدوقی اصفهان می باشد.

    روش کار

    تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه پرستاران بیمارستان شهید صدوقی اصفهان به تعداد 72 نفر تشکیل می دهند و حجم نمونه به شیوه کل سرشماری به تعداد 72 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه ذهن آگاهی، رفتار شهروند سازمانی و تاب آوری به ترتیب با 10، 19 و 16 سوال      می باشد که روایی آن به شیوه صوری به تایید اساتید و کارشناسان مربوطه رسیده و همچنین به شیوه روایی سازه ای بر اساس تحلیل عاملی تاییدی نیز اثبات شده است و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان  82/0 تایید شده است. داده های گردآوری شده بر اساس تحلیل مسیر معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بر اساس آزمون سوبل، میزان Z-value 13.53 می باشد که چون بیش تر از 96/1  است تاثیر متغیر تاب آوری در رابطه بین ذهن آگاهی و رفتار شهروند سازمانی تایید می گردد. همچنین  ذهن آگاهی بر تاب آوری با ضریب تاثیر 74/0 و مقدار T 560/15، ذهن آگاهی بر رفتار شهروند سازمانی با ضریب تاثیر 55/0 و مقدار T 07/6 و تاب آوری بر رفتار شهروند سازمانی با ضریب تاثیر 81/0 و مقدار T 510/14 تاثیر مثبت و معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    بنابراین تاب آوری بر رفتار شهروند سازمانی با ضریب تاثیر 81/0 بیشترین تاثیر و  ذهن آگاهی بر رفتار شهروند سازمانی با ضریب تاثیر 55/0 کمترین تاثیر را داشته است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، رفتار شهروند سازمانی، تاب آوری، پرستاران
  • مرضیه کامکار، زینت بابایی، پروین کمالی تبریزی*، سهیلا دانشی صفحات 93-102
    مقدمه

    بسیاری از مطالعات اختلالات خواب را در  میان پرستاران در سطح جهان بررسی کرده اند، اما مطالعات اندکی به بررسی شناخت عوامل روان شناختی مرتبط با مشکلات خواب در پرستاران پرداخته اند؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی نقش پیش بین استرس شغلی، ذهن آگاهی و شفقت به خود در اختلالات خواب پرستاران انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان ها و درمانگاه های شهر تهران در سال 1402 بودند. از میان آنها، تعداد 168 نفر براساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه استرس شغلی (1981)، مقیاس ارزیابی ذهن آگاهی (2003)، مقیاس شفقت به خود (2003) و پرسشنامه اختلال خواب (1980) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش آماری رگرسیون چندگانه در نرم افزار آماری  SPSS نسخه 24استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین استرس شغلی (636/0=r، 01/0>P) با اختلالات خواب در پرستاران همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. بین ذهن آگاهی (353/0- =r، 01/0>P) و شفقت خود (442/0- =r، 01/0>P) با اختلالات خواب در پرستاران همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 5/40 درصد واریانس اختلالات خواب به وسیله استرس شغلی، ذهن آگاهی و شفقت به خود تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استرس شغلی، ذهن آگاهی و شفقت به خود می توانند اختلالات خواب را در پرستاران پیش بینی کنند. یافته های این مطالعه به دانش موجود در مورد اختلال خواب در میان پرستاران و به افزایش کیفیت کار و رفاه پرستاران کمک می کند. به علاوه براساس نتایج توصیه می شود که دوره های آموزشی مبتنی بر ذهن آگاهی و شفقت به خود جهت بهبود خواب پرستاران برگزار شود.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، استرس شغلی، ذهن آگاهی، شفقت به خود، پرستاران
  • مرضیه کامکار*، مریم کرکوندی طالخونچه، مهدیس شاهینی، مهدی بهنام نوروززاده صفحات 103-113
    مقدمه

     پرستاری شغلی پر استرس است و با پیامدهای رفتاری و روان شناختی مختلفی همراه است؛ از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش دلبستگی، ذهنی سازی و تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی گرایش به مصرف مواد در پرستاران انجام شد.

    روش کار

    روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش را تمامی پرستاران در بخش اورژانس بیمارستان های و مراکز درمانی شهر شیراز تشکیل دادند. در این مطالعه، 160 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان (1987)، پرسشنامه کارکرد تاملی (2016)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (2001) و مقیاس آمادگی به اعتیاد (2008) پاسخ دادند. داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره در نرم افزار SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن (175/0- =r، 05/0>p)، مولفه اطمینان ذهنی سازی (187/0- =r، 05/0>p) و تنظیم شناختی هیجان سازگارانه (564/0- =r، 01/0>p) با گرایش به مصرف مواد در پرستاران همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. بین سبک دلبستگی ناایمن (351/0=r، 01/0>p)، مولفه عدم اطمینان ذهنی سازی (242/0=r، 01/0>p) و تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه  (348/0=r، 01/0>p) با گرایش به مصرف مواد در پرستاران همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 7/48 درصد واریانس گرایش به مصرف مواد به وسیله دلبستگی، ذهنی سازی و تنظیم شناختی هیجان تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش بیانگر نقش معنادار سبک های دلبستگی، ذهنی سازی و تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی گرایش به مصرف مواد در پرستاران است که می تواند به شناخت و بهبود عوامل و انگیزه های پرستارانی که گرایش به مصرف مواد دارند، کمک کند.

    کلیدواژگان: دلبستگی، ذهنی سازی، تنظیم شناختی هیجان، مصرف مواد، پرستاران
|
  • Amir Ghobadi, Hormat Sadat Emamzadeh Ghasemi*, Fateme Hajibabaee, Arezoo Hajrajabi Pages 1-13
    Introduction

    Nurses have an undeniable role in preventing nursing and medical errors, and evaluating their attitude towards error reporting, as a strategic indicator, can help nursing managers in preventing errors and improving patient safety and quality of nursing care. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the attitude of nurses towards the occurrence and reporting of nursing errors.

    Methods

    This is a descriptive-cross-sectional study that was conducted on nurses working in general wards and critical care units of hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences. The number of samples was determined to be 336 people, using Cochran's formula. Stratified random sampling was carried out from the end of June to the beginning of July 2019 among the qualified nurses working in the selected hospitals. Data collection tool was a researcher-made questionnaire related to the nurses' attitudes towards the occurrence and reporting of nursing errors. The validity of the questionnaire was confirmed by content validity ration (CVI) method, and it was modified based on the opinion of 10 faculty members in the field of nursing and nursing management, with the overall CVI of 0.81. To determine the trustworthiness and reliability of the tool, its internal consistency coefficient (Cronbach's alpha coefficient) was calculated at 0.781. Data were analyzed by SPSS software version 16, using descriptive analysis and inferential tests such as Mann-Whitney, Kruskal-Wallis.

    Results

    From the nurses’ point of view, the most important cause of nursing errors was management problems. Management problems, such as being blamed, not having enough support, and not having proper feedback from the manager, were the most important reasons for not reporting errors (76.1%). The general attitude of nurses towards error reporting was evaluated at favorable level. Among the components of nurses’ attitude towards reporting nursing error, the component of "error reporting as a strategic indicator is effective in preventing errors" with the mean score of 2.83, and the component of "nursing error reporting should not be done only through a motivational mechanism such as material encouragement" with the mean score 2.16, obtained the highest and lowest scores, respectively. There was a significant relationship between nurses' attitudes towards error reporting, the cause of error, and individual and hospital characteristics (P˂0.05).

    Conclusions

    According to the findings of this study, it is necessary for nursing managers at all levels of management in hospitals to remove the obstacles to reporting nursing errors by evaluating nurses' attitudes towards reporting nursing errors and also by formulating practical strategies to improve nurses' attitudes towards reporting errors. In this way, it is possible to improve patient safety and consequently, enhance the quality of nursing care.

    Keywords: Nursing errors, reporting, error reporting, attitude
  • Mina Almasi, Maryam Asheri, Maryam Fani Mohammadabady, Nahid Dinarvand* Pages 14-25
    Introduction

    Recent literature has shown an increasing interest in the training of nurses in the field of applying important psychological structures to improve nurse-patient relationships in the clinical environment; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of Attachment styles, Mentalization, and Shame and Guilt in predicting the quality of care and especially interpersonal relationships between nurses and patients.

    Methods

    The method of this study was descriptive-correlation. The statistical population of the research was all the nurses working in the hospitals of Isfahan in 2022, and 210 of them were selected through convenience sampling. In order to collect data, Adult Attachment Inventory, Reflective Functioning questionnaire Test of Self-Conscious Affect and Quality Patient Care Scale were used. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant correlation between Insecure Attachment, Shame and Guilt, and the uncertainty component of Mentalization with the quality of patient care (P<0.01). There is a positive and significant correlation between Secure Attachment and the confidence component of Mentalization with the quality of patient care (P<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 66.4% of the variance in the quality of patient care is explained by Attachment Styles, Mentalization, and Shame and Guilt.

    Conclusions

    The results of this study highlighted the important contribution of assessing the Attachment Style, Mentalization and Shame and Guilt in nurses - to clarify the role of these components in the quality of patient care, especially in the field of interpersonal relationships. It is suggested that these variables be used in future studies to improve nurse-patient relationships.

    Keywords: Attachment Styles, Mentalization, Shame, Guilt, Quality of nursing care
  • Niloufar Hashemi, Farnoosh Abdollahi Siyahkaldeh*, Fereshteh Shirazi, Saber Karami Pages 26-36
    Introduction

    Maladaptive daydreaming (MD) is an extreme form of daydreaming that may cause significant psychological distress and dysfunction in individuals. A lot of research has been done on maladaptive daydreaming weaving recently, but its psychopathology is still not clear. The aim of this study was to compare psychological problems and job performance among two groups of nurses with MD and without MD.

    Methods

    This research is causal-comparative. The statistical population of this research was made up of all the nurses of Kermanshah hospitals. Among the statistical population, 80 nurses were selected as a sample group in a convenience manner. Using the MDS-16 scale, out of 80 people in the sample, 30 people were diagnosed as having MD symptoms and 50 people were diagnosed as people without MD symptoms. 30 people without MD symptoms were selected and compared with the group with MD symptoms (30 people). The maladaptive daydreaming scale, generalized anxiety disorder scale, obsessive-compulsive questionnaire, self-report diagnostic questionnaire of attention-deficit-hyperactivity disorder and job performance questionnaire were used to collect information. The analysis of the information obtained from the implementation of questionnaires was done through SPSS software version 24 in two descriptive (mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of variance) sections.

    Results

    The results indicated that there is a significant difference between psychological problems and job performance among two groups of nurses with and without maladaptive daydreaming (P<0.05). Between the fact that nurses with maladaptive daydreaming have a higher mean score in general anxiety, obsessive-compulsive, attention deficit and hyperactivity and have a lower score in job performance.

    Conclusions

    The presence of MD among nurses and a high score in psychological problems and a low score in job performance indicate a potentially serious, comprehensive and important problem. This preliminary study should provide a solid foundation for more detailed research on the causes and factors associated with MD and other related psychological problems and job performance. In addition, it is suggested to pay special attention to MD as an important component.

    Keywords: maladaptive daydreaming, psychological problems, job performance, nurses
  • Nasim Jahangiri, Niloufar Hashemi*, Leila Jafari, Farnoosh Abdollahi Siyahkaldeh Pages 37-47
    Introduction

    During the outbreak of the Covid-19 disease, people may resort to maladaptive strategies that can lead to psychological distress and disrupt their social and occupational functions; therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the prediction of psychological distress and nurses' job performance based on maladaptive daydreaming and social loneliness during the covid-19 epidemic.

    Methods

    The method of this study was descriptive-correlation. The statistical population of the research was all the nurses working in the hospitals of Kermanshah city in the first quarter of 2022, and 230 of them were selected through available sampling. In order to collect data, maladaptive daydreaming scale (MDS–16), social loneliness scale, Job Performance Questionnaire, and Kessler's psychological distress questionnaire were used. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between maladaptive daydreaming and social loneliness with nurses' psychological distress (p<0.01). There is a negative and significant relationship between maladaptive daydreaming and social loneliness with nurses' job performance (p<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 45% of the variance of psychological distress and 65.8% of the variance of job performance is explained by maladaptive daydreaming and social loneliness.

    Conclusions

    The findings showed that during the outbreak of covid-19, the tendency of MD in people and especially in nurses to lock themselves in the world of fantasy is intensified, which in turn contributes to alienation in social relationships and social isolation, which in turn contributes to the intensification of daydreaming. And as a result, it brings psychological distress and disruption in daily and job performance; therefore, in order to prevent and design suitable interventions in this field, it is important to pay attention to MD and social isolation.

    Keywords: Psychological distress, job performance, maladaptive daydreaming, social loneliness, covid-19
  • Zohreh Dabaghe, Esfandyar Baljani*, Nagar Ranjbar, Monireh Rezaee Moradali Pages 48-56
    Background

    New graduated Nurses may experience significant psychological stress due to the transition from the training phase to the clinical environment. New workplace conditions require project new graduated nurses to be supported by the organization, supervisors and co-workers. The aim of this study was to determine the relationship between organizational support, peer support and head nurse support in the job performance of new graduated nurses.

    Methods

    This descriptive correlational study was performed in Tabriz teaching hospitals. A total of 244 nurses with inclusion criteria were selected as a sample between June 2017 and March 2017. Data collection tools were a five-part questionnaire that included demographic information, Eisenberger Organizational Support Questionnaire, Perceived Peer Support Scale, Standard Perceived Supervision Support Tool, and Patterson Job Performance Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 21. In this regard, descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics, Pearson correlation test were used. Significance level was considered p <0.05.

    Results

    Pearson correlation test showed that there was no significant relationship between perceived organizational support and job performance (p <0.05, r = 0.05). However, there is a significant positive relationship between perceived guardianship support and job performance (p <0.01, r = 0.26). Also, there is no significant relationship between perceived peer support and job performance (p <0.05, r = 0.13).

    Conclusion

    The results of this study showed that among the three variables of perceived organizational support, co-worker support and perceived supervisory support, only perceived supervisory support has a significant relationship with the performance of new graduated nurses. Based on the results of this study, head nurses as direct supervisors of new graduated nurses can improve the performance of nurses by introducing the supportive policies of the nurses and thereby help to improve patients' health and satisfaction.

    Keywords: Organizational Support, Co-Worker Support, Job Performance, Perceived Supervision Support, Nurse
  • Faezeh Maghsoodi Mehrabani, Parisa Karbasian, Marzieh Kamkar*, Massoud Honarmand Pages 57-68
    Introduction

    Considering the importance and pivotal role of nurses in pain management and control, it is necessary to know the psychological components affecting the attitude and performance of nurses. This study was also conducted with the aim of investigating the role of object relations and mentalization in predicting the attitude and performance of nurses in relation to the management of patients' pain.

    Methods

    The present study was descriptive-correlational, which was carried out by convenience sampling on 170 nurses working in the emergency department of hospitals and medical centers in Tehran in 2022. The research tools included the attitude and performance questionnaire in relation to pain management, Bell's Thematic Relations Scale, and reflective activity questionnaire. The research tools included attitude and performance questionnaire, Bell Object Relations Inventory and Reflective Functioning questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant correlation between the subscales of object relations (insecure attachment, alienation, social incompetence, and egocentricity) and the subscale of mentalization (uncertainty) with the attitude and performance of nurses in relation to the management of patients' pain (p<0.01).There is a positive and significant correlation between the subscale of mentalization (certainty) and the attitude and performance of nurses in relation to the management of patients' pain (p<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 79.7% of the variance of nurses' attitudes regarding patient pain management and 64.7% of the variance of nurses' performance regarding patient pain management are explained by object relations and mentalization.

    Conclusions

    The results of the study showed the significant role of object relations and mentalization in predicting the attitude and performance of nurses in managing patients' pain. Therefore, educational programs based on the model of mentalization and object relations are suggested to improve the positive attitude and better performance of health and nursing workers in the field of patient pain management.

    Keywords: Pain management, attitude, performance, nursing, object relations, mentalization
  • Mahya Ramezani, Maryam Ghorbaninezhad, Bahareh Borji Khangheshlaghi, Zahra Naimabady* Pages 69-80
    Introduction

    Due to the nature of their profession, nurses face psychological, emotional and interpersonal issues. Investigating the role of various factors in improving the current environment of health care is a vital issue. This study examines the role of attachment styles, rumination and psychological coherence in predicting the intimacy attitude and quality of life of nurses.

    Methods

    The method of this study was cross-sectional and correlational. The statistical population was all nurses in Tehran in 2022. For this purpose, 200 of these people were selected by convenience sampling method, and Hazan and Shaver Adult Attachment Inventory (1987), Nolen and Hoeksma's rumination response scale (1991), Flensburg et al.'s sense of coherence questionnaire (2006), Amidon et al.'s intimacy attitude scale (1983) and World Health Organization quality of life questionnaire (WHOQOL -BREF) (1996) answered. After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant correlation between secure attachment style and psychological coherence with intimacy attitude. There is a negative and significant correlation between insecure attachment style and rumination with intimacy attitude (p<0.01). There is a positive and significant correlation between secure attachment style and psychological coherence with quality of life. (P<0.01). There is a negative and significant correlation between insecure attachment style and rumination with quality of life (P<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 42.2% of the variance of intimacy attitude and 61.8% of the variance of quality of life are explained by attachment styles, rumination and psychological cohesion.

    Conclusions

    This study showed that attachment styles, rumination and psychological coherence can predict and explain intimacy attitude and quality of life in nurses. Therefore, future research can help to improve the intimacy attitude and quality of life of nurses by exploring attachment patterns, improving psychological coherence and reducing rumination.

    Keywords: Attachment styles, rumination, psychological coherence, intimacy attitude, quality of life
  • Farshid Aslani*, Fatemeh Mohammadbeygi, Atefeh Heshmatzadeh Pages 81-92
    Introduction

    The purpose of the current research is to investigate the effect of mindfulness on the behavior of organizational citizens, with the mediator role of nurses' resilience in Shahid Sadougi Hospital, Isfahan.

    Methods

    The present research is practical in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population of the current research consists of all the nurses of Shahid Sadoughi Hospital of Isfahan, numbering 72 people, and the sample size was selected by the total census method, numbering 72 people.

    Results

    The research tool includes three questionnaires of mindfulness, organizational citizen behavior, and resilience, with 10, 19, and 16 questions, respectively, whose face validity has been approved by the relevant professors and experts, as well as through structural validity. The basis of confirmatory factor analysis has also been proven, and its reliability has been confirmed based on Cronbach's alpha of 0.82. The collected data were analyzed based on structural equation path analysis in Smart PLS software. The results showed that according to the Sobel test, the Z-value is 13.53, which is more than 1.96, confirming the impact of the resilience variable in the relationship between mindfulness and organizational citizen behavior. Also, mindfulness on resilience, with an impact factor of 0.74 and T value of 15.560, mindfulness on organizational citizen behavior, with an impact factor of 0.55 and T value of 6.07, and resilience on organizational citizen behavior, with impact factor 0.81 and T value 14.510 has had a positive and significant effect.

    Conclusion

    Therefore, resilience has had the greatest impact on organizational citizen behavior with an impact factor of 0.81, and awareness has had the least impact on organizational citizen behavior with an impact factor of 0.55.

    Keywords: mindfulness, organizational citizen behavior, resilience, nurses
  • Marzieh Kamkar, Zinat Babaei, Parvin Kamali Tabrizi*, Soheila Daneshi Pages 93-102
    Introduction

    Many studies have investigated sleep disturbances among nurses worldwide, but few studies have investigated the psychological factors related to sleep problems in nurses; therefore, this study was conducted with the aim of investigating the predictive role of occupational stress, mindfulness, and self-compassion in nurses' sleep disturbances.

    Methods

    The research method was a correlational description. The statistical population of this study was all nurses working in hospitals and clinics in Tehran in 2023. Among them, 168 people were selected based on convenience sampling method. Nursing Job Stress Questionnaire (1981), mindfulness assessment scale (2003), self-compassion scale (2003) and sleep disorder questionnaire (1980) were used to collect research data. To analyze the research data, the statistical method of multiple regression was used in the statistical software SPSS version 24.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant correlation between occupational stress (r=0.636, P<0.01) and sleep disorders in nurses. There is a negative and significant correlation between mindfulness (r=0.353, P<0.01) and self-compassion (r=0.442, P<0.01) with sleep disorders in nurses. The results of multiple regression analysis also revealed that 40.5% of the variance of sleep disturbances is explained by occupational stress, mindfulness and self-compassion.

    Conclusions

    The results showed that occupational stress, mindfulness and self-compassion can predict sleep disturbances in nurses. The findings of this study contribute to the existing knowledge about sleep disturbances among nurses and to increase the quality of work and well-being of nurses. In addition, based on the results, it is recommended that training courses based on mindfulness and self-compassion be held to improve nurses' sleep.

    Keywords: Sleep disturbances, occupational stress, mindfulness, self-compassion, nurses
  • Marzieh Kamkar*, Maryam Karkavandi Talkhoonche, Mahdis Shahini, Mehdi Behnam Noroozzadeh Pages 103-113
    Introduction

    Nursing is a stressful job and is associated with various behavioral and psychological consequences; Therefore, The present study was conducted with the aim of investigating the role of attachment, mentalization and cognitive emotion regulation in predicting the tendency to use substance in nurses.

    Methods

    The method of this study was descriptive-correlation. The research community consisted of all nurses in the emergency department of hospitals and medical centers in Shiraz. In this study, 160 people were selected through convenience sampling and answered the Adult Attachment Inventory (1987), reflective activity questionnaire (2016), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2001), and Iranian Addiction Potential Scale (2008). The collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multivariate regression analysis in SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant correlation between the secure attachment style (r = -0.175, p < 0.05), the confidence component of mentalization (r = - 0.187, p < 0.05), and the adaptive cognitive emotion regulation (r = -0.564, p < 0.01) with the tendency to use substance in nurses. There is a positive and significant correlation between the insecure attachment style (r=0.351, p<0.01), the uncertainty component of mentalization (r=0.242, p<0.01) and the maladaptive cognitive emotion regulation (r=0.348, p<0.01) with the tendency to use substance in nurses. The results of multiple regression analysis also revealed that 48.7% of the variance of tendency to use substance is explained by attachment, mentalization and cognitive emotion regulation.

    Conclusions

    The result of the research shows the significant role of attachment styles, mentalization and cognitive emotion regulation in predicting the tendency to use drugs in nurses, which can help to recognize and improve the factors and motivations of nurses who have a tendency to use substance.

    Keywords: Attachment, mentalization, cognitive emotion regulation, substance use, nurses